dinsdag 17 maart 2015

Personeels- en Organisatiebeleid moeten samen gaan.







HRM en Sociale Innovatie gaan prima samen.

Eric  Damhuis is ambassadeur van de provincie Noord-Brabant en deze bijzondere ondernemer heeft met zijn bedrijf Vitrov bouw en vastgoed in 2013 de onderscheiding “Slimste Bedrijf” van Nederland gewonnen, die uitgereikt wordt door Syntens, dat onderdeel is van het ministerie van Economische Zaken. Afgelopen jaar is Damhuis door de provincie Noord-Brabant uitgeroepen tot een van “Brabants  Besten” . Op maandag 16 maart gaf hij bij het Fontys instituut BEnT een toplezing voor docenten en studenten met als titel : “Scrummen in de Bouw”. 

Eric Damhuis

Wat  Damhuis bijzonder maakt is dat hij het persoonlijk welzijn van zichzelf en de medewerkers serieus neemt. Hij is een prima adept van de Braziliaanse Ondernemer Ricardo Semler die ook beweert dat hij het geluk van zijn personeel voorop stelt. Daarvoor is het nodig allerlei belemmerende regels af te schaffen en  mensen maximaal te betrekken bij het bedrijfsproces. In het bedrijf wordt maandelijks alle financiële informatie openlijk gedeeld in een zogenaamde “Sprint- meeting”. Dat is inclusief openheid over alle salarissen. Aanvullend hanteert de ondernemer dagelijks een “scrum-sessie” waaraan al het personeel (staand) deelneemt en dat slechts 15 minuten duurt vanaf 9 uur ‘s-ochtends. Alle deelnemers vertellen heel kort waar zij gisteren mee bezig waren en vandaag mee aan de slag zullen gaan en wat hun daarin hindert. De bedoeling is om transparant en eerlijk te zijn en dus kwetsbaar, waardoor collega’s iemand kunnen helpen. Deze dagelijkse routine draagt bij aan een hecht , autonoom zelfsturend team dat volledig op de hoogte is en alle kans krijgt zich te ontwikkelen. Iedereen krijgt spreektijd en draagt eraan bij ongeacht zijn functie of plaats in de hiërarchie. Damhuis zegt dit concept te hebben overgenomen uit de ICT-wereld waar dit ontwikkeld is , mede geïnspireerd is vanuit het rugbyspel.


Ondernemer Damhuis heeft met een partner het bouwmanagementbureau Vitrov opgericht en zo’n acht jaar geleidt. Vorig jaar is hij eruit gestapt en heeft het bedrijf Vega overgenomen. Daar praktiseert hij dezelfde principes van zelfsturing. Inmiddels is het bedrijf Vega omgevormd tot Brain of Buildings. Dat een expertisecentrum wil zijn voor bouwinnovaties.


Net als bij Semler blijken persoonlijke ervaringen in het leven van Damhuis aanleiding te zijn geweest om het roer rigoureus om te gooien.  Hij komt uit een familie van bouwondernemers en heeft ook een opleiding bouweconomie gevolgd en daarna bedrijfservaring opgedaan bij gerenommeerde bouwbedrijven waaronder Heijmans. Uiteindelijk kreeg hij gezondheidsproblemen met aanhoudende buikpijn en hoofdpijn. Tijdens dit ziekteproces ging hij zich bezig houden met existentiële vragen en concludeerde dat hij het helemaal anders wilde gaan doen. Niet langer meer het traditionele leiderschap en volledige verantwoordelijkheid dragen als directeur/ondernemer. Manager zijn is een zeer stressvolle taak als je denkt dat je de volledige verantwoordelijkheid draagt.  Geef het personeel de ruimte om zelf verantwoordelijk te zijn en laat ze samen (betere) oplossingen te bedenken en beslissingen nemen. Dat ontlast de leidinggevende manager of ondernemer en die wordt daardoor meer een ondersteunende coach.

http://s.s-bol.com/imgbase0/imagebase/large/FC/1/7/8/8/1001004010938871.jpg

Naast Semler heeft Damhuis zich ook laten inspireren door “De atomiumorganisatie” van auteur Eric Koenen en de Agile visie, die tot uiting komt in het boek “Olietankers en speedboten” van Menno Lanting om bedrijven alerter te maken. Inspiratie hierbij komt uit de natuur, waarbij het voorbeeld gebruikt is van een zwerm vogels of school vissen die perfect harmonieus samen kunnen bewegen als een geheel, zonder een centrale leiding.


Damhuis is ook goed op de hoogte van de laatste wetenschappelijke inzichten op het gebied van creativiteit en innovatie. Hij noemde met name hoogleraar Henk Volberda van de Erasmus Universiteit Rotterdam, die jarenlang onderzoek heeft gedaan naar innovatieve bedrijven en geconstateerd heeft dat innovatie voor 75% te danken is aan sociale innovatie en maar voor 25% aan technische innovatie. Onder sociale innovatie wordt verstaan “slimmer werken, flexibel organiseren,  dynamisch managen én co-creatie. Damhuis brengt dat ook daadwerkelijk in praktijk met zijn scrum- en sprintsessies. Volberda constateerde ook dat juist de creatieve sector van het bedrijfsleven paradoxaal genoeg het minst innovatief is. Sociaal innoveren is nog een relatief onbekend fenomeen dat wel zeer belangrijk is gebleken. Daarnaast is het zo dat er desondanks de laatste jaren steeds minder geïnvesteerd wordt in sociale innovatie, terwijl dat juist meer zou moeten zijn. Hetzelfde geldt voor grote ondernemingen die veel minder innovatief zijn dan kleinere bedrijven. MKB-er zijn de motor van de innovatie in Nederland. 

HRM- of Personeelsbeleid

Op dit vlak deed  Damhuis ook een paar opmerkelijke uitspraken. Iedere onderneming zou een volledige afspiegeling moeten zijn van de samenleving en dus beroepsbevolking. Een bedrijf kan pas duurzaam en vernieuwend zijn als alle bevolkingsgeledingen vertegenwoordigd zijn dus : jong én oud, man én vrouw, allochtoon én autochtoon, gezond én gehandicapt. Dat is een harde voorwaarde.  Damhuis wil ook een bedrijf leiden dat sterk waarde gedreven is en dus een sterk ethisch besef hanteert. Kernwaarden als vertrouwen, openheid, transparantie, verantwoordelijkheid en talentgerichtheid zijn geen holle kreten uit een mission statement, maar zijn in dit geval concrete criteria die de scrummaster (een roulerende rol bij de dagelijkse meetings) als toetssteen hanteert. Verder is het zo dat Damhuis geen (extra) jaarlijkse functionering- of beoordelingsgesprekken houdt, omdat hij dat naar zijn mening al dagelijks doet.  Er is openheid over salarissen en er wordt verwacht dat het personeel ook eventueel inkomen inlevert als er te weinig declareerbare uren en dus verlies wordt gemaakt. De enorme betrokkenheid blijkt wel uit het feit dat Damhuis trots vertelt dat het verzuim nihil is. Kennelijk heeft hij zichzelf daarbij niet meegerekend, want enigszins beschroomd vertelde hij dat hij zelf een hersentumor heeft gehad en daarvoor behandeld is en dus tijdelijk heeft moeten verzuimen. Medewerkers hebben geen vast aantal vakantiedagen of vaste werktijden.   Damhuis riep de aanwezige studenten op om in juist hun sollicitatiebedrijf en cv vooral ook iets persoonlijks en unieks te benoemen. Juist je passie en talent moet je benadrukken en dat moet ook de ruimte krijgen in een bedrijf. Hij noemde het zelfs “the war on talent”.

Persoonlijk excelleren, leren van elkaar en vanzelfsprekend intensief samenwerken zijn nodig en waarbij je je realiseert dat verandering (in bedrijven) de natuurlijke modus is.       

Zie ook:




                  




                  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten