woensdag 20 mei 2015

Duurzaam ondernemen steeds belangrijkerASN Live in Eindhoven


Op dinsdagavond 19 mei streek de ASN-karavaan neer in Eindhoven bij het Natlab (zie ook www.morgen-vandaag.nl) . Daar werden zo’n driehonderd klanten van de bank geïnformeerd over een aantal nieuwe ontwikkelingen en was er ook gelegenheid om (kritische) vragen te stellen. Een klant wilde weten of de ASN ook al de mogelijkheid biedt van zakelijke rekeningen. Nog niet voor bedrijven maar er komt binnenkort wel een rekening speciaal voor kleine zelfstandige zzp’-ers.    Een andere vraag was hoe afgeschermd of zelfstandig de ASN-bank is van moederbedrijf SNS dat door de Nederlandse overheid gered moest worden. Het antwoord was dat de ASN een juridische eenheid vormt en ook daarom meegaat mocht de overheid de holding naar de beurs brengen. De ASN is wel een zelfstandige dochter met een eigen bankvergunning en eigen beleid en directie. Toch kan het in de toekomst onder druk gezet worden van (nieuwe) aandeelhouders.

De  gespreksleider van de avond was  Leon Verdonschot die alle sprekers en genodigden introduceerde en de vragen stelde maar ook de nodige vrolijke kwinkslagen uitdeelde. Het meest uitgebreid kwam directeur ASN Jeroen Jansen aan het woord die vertelde dat de ASN duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan en volgens het onderzoeksbureau Eerlijke Bankwijzer koploper is op dat gebied samen met de Triodosbank. Bij duurzaamheid kijkt de ASN wel heel breed en vooral naar sociale/maatschappelijke aspecten en dus niet alleen milieutechnische en ecologische. Waarschijnlijk komt dat door de ontstaansgeschiedenis want de ASN is juist uit  vakbonds- kringen ontstaan.  In hoeverre zij dit ook intern als speerpunt hebben opgepakt door bijvoorbeeld de Tinbergen-inkomensnormen te hanteren of het keurmerk Wagemark hebben verdiend kwam als vraag helaas niet boven. Het zou een belangrijk signaal naar de buitenwereld zijn als ASN zelf aangeeft dat de salarisverschillen (verschil tussen hoogste en laagste loon) niet groter zijn dan een factor 7 of 8.   

ASN investeert daarom ook niet alleen in grote windturbines en duurzame energie maar ook juist in start-ups en Mikro kredieten. De lage rentekwestie werd ook niet als vraag geopperd al had Jeroen dat wel verwacht , want deze prangende vraag werd wel gesteld in de andere plaatsen waar ASN-live al is geweest o.a. in Zwolle en Amsterdam. Nog interessanter zou zijn of de ASN voor microkredieten hetzelfde hoge rentepercentage vragen van 25% vraagt zoals de Triodosbank dat doet. Over de armste klanten de hoogste rentelasten? Is dat wel sociaal/maatschappelijk verantwoord ? Deze vraag kwam echter niet op, althans niet tijdens de bijeenkomst in de grote zaal. Na afloop werd er een drankje  en hapje aangeboden en stonden medewerkers van de bank klaar om het gesprek met klanten aan te gaan. Ook was er een grote vragen-ideeënbus klaargezet en lagen er kaartjes klaar waarop mensen vragen konden stellen of suggesties konden doen dus wie weet komt deze vraag via  die weg bij de directie.

De ASN heeft ook een digitaal platform “VoordewereldvanMorgen” waar mensen hun duurzame ideeën kunnen lanceren en in contact kunnen komen met experts en waaruit jaarlijks vier (Wereld-) prijzen uitgereikt worden van € 10.000 voor beste project in vier categorieën:                                     
 I. Duurzame energie, natuur en milieu. 
 II. Eerlijke handel, eerlijke mode en eerlijke voeding.
 III. Kinderrechten, onderwijs en de strijd tegen kinderarbeid. 
IV. Veiligheid en sociale cohesie. 

 
Zo werden ook twee jonge ondernemers gepresenteerd die eerdere een prijs gewonnen hadden en nu met het startkapitaal volop aan het ondernemen waren. Dat was Kars Gerrits van het kledingbedrijf Afriek en de vrouwelijke onderneemster Yagmur Masmas van a GreenStory.
Afriek heeft als doel de kleurrijke Afrikaanse cultuur naar Nederland te brengen. Heel anders dan het Helmondse bedrijf Vlisco laat dit jonge bedrijf laat katoenen kleding met  zeer opvallende kleurrijke patronen maken in Afrika en verkoopt het daarna in Nederland. In ieder colbertje vind je een plaatje met daarop de herkomst en naam van de kleermaker. Het assortiment wordt momenteel uitgebreid met een kledinglijn voor vrouwen.   
 Bij het andere initiatief ging het om eenvoudige dagelijkse schoolbenodigdheden die wel duurzaam , functioneel en betaalbaar zijn. In een filmpje zagen we een steeds opnieuw te gebruiken schrift  gemaakt van duurzame materialen en meerdere ballpoint of fineliners van hergebruikt plastic en een kleurrijk leuk pennentasje gemaakt van afgedankte visnetten. 
Waka Waka toestel
 
 Als laatste en al meer succesvolle ondernemer kwam Camille van Gestel aan het woord, die vertelde over het grote mondiale succes van zijn nieuwe ontwikkelde product voor ontwikkelingslanden. Het is een apparaatje in mobiele telefoonformaat dat aan de achterkant een klein zonnepaneel heeft en aan de voorkant twee kleine felle led lichtjes. Ideaal voor in ontwikkelingslanden, waar vaak geen stroom is en licht in de avond voor artsen en vroedvrouwen levensreddend kan zijn en heel nuttig voor kinderen die schoolwerk moeten maken. Dit Waka waka toestel is een betere oplossing dan stinkende, gevaarlijke en niet duurzame olielampjes.
Ondernemer Maurits Groen heeft met dit product grote indruk gemaakt en voert al twee  jaar de Duurzaamheidslijst en  top 100 van het dagblad Trouw aan (2014 en 2015) .

De bezoekers kregen bij vertrek een gratis Waka waka toestel mee in een chique zwarte variant. Er is ook nog een andere variant ontwikkeld, die de mogelijkheid biedt om je mobiele telefoon ermee op te laden. Dat toestel is na voedsel het meest begeerde product in Syrische vluchtelingenkampen, want bereikbaarheid is in deze wereld al bijna een basisbehoefte. Verder zijn er al nieuwe ontwikkelde en verwante producten met nog meer toepassingsmogelijkheden.
 

Een mooie inspirerende avond, die de ASN regelmatig zou moeten organiseren om zo in direct contact te blijven met je belangrijkste stakeholders, de klanten. Weten wat er leeft en gebruik maken van ideeën en verbetervoorstellen  van je eigen klanten is de goedkoopste manier van innoveren.    
 
 


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten