dinsdag 8 oktober 2013
Ondernemen is Waarde scheppen !
De wijsheid van een organisatieadviseur
Deze uit België afkomstige Vlaamse Nederlander woont al jaren in Noord-Holland en is een veelgevraagd managementspreker en trainer. Zelf noemt hij zich op zijn website een bedrijfs(verlos)kundige, want zijn hoofdtaak is het helpen van organisaties om waarde te creëren.
In ruim een uur tijd besprak hij in vogelvlucht wel honderd sheets, waaronder ook een aantal filmpjes die tot de verbeelding spreken. Dit was mogelijk omdat Thys ook een razendsnelle spreker is, die zijn betoog veelvuldig afwisselt met typische Belgische humor. Hij grijpt iedere gelegenheid aan om op een leuke manier een karikatuur te maken van Nederlanders . Zijn interactieve spreekbeurt bestond eruit dat hij zelf de vragen stelde en deze daarna ook beantwoordde, zonder arrogant te zijn. Hij heeft zijn kernboodschap al zo vaak gepresenteerd dat het een gestroomlijnd verhaal is geworden dat desondanks verfrissend en inspirerend is. Zijn opleidingsachtergrond is taalkundig en dat maakt dat hij kritisch en erudiet alle management- en marketingliteratuur heeft uitgeplozen en daar de essentie uit haalde.
Verder is hij ook een productief schrijver en zijn er momenteel al 15 boeken van zijn hand verschenen. Zijn laatste boek “Dit is geen economische crisis” was het hoofdonderwerp in zijn recente spreekbeurt in Valkenswaard op uitnodiging van de Rabobank.
De titel van het boek is natuurlijk provocerend en is ook niet bedoeld als ontkenning van welk historisch feit ook. Hij beschrijft alleen dat ondernemers en economen als het ware gevangen zitten in zes mythen die hij probeert te ontkrachten met feiten.
Crisis.
Zonder ze allemaal te bespreken zal ik er een uitlichten. Zo liet Thys een sheet zien van de koersontwikkeling (AEX of DowJones index) vanaf de tweede wereldoorlog tot 2010. In die periode waren er wel 10 verschillende perioden met grote uitschieters naar beneden te zien, dus perioden van economische crises. Kortom een economische crisis is helemaal niet zo ongewoon of uitzonderlijk, maar kennelijk een vaak terugkerend verschijnsel. De economie ontwikkelt zich nu eenmaal in cycli met op en neergaande bewegingen. Aan ondernemers gaf hij dus de opgave om hier dus gewoon rekening mee te houden.
Een ander opvallend punt bij de meeste eerdere crises was wel dat het opkrabbelen na een recessie meestal maar kort duurde (minder dan een half jaar). De huidige economische crisis die nu al 5 jaar voortduurt is daarmee wel een uitzondering en vereist extra aandacht.
De belangrijkste boodschap voor ondernemers in tijden van crisis is dus:
“Zorg goed voor je klanten, zorg goed voor je medewerkers, let op de kosten en kies voor de snelste opbrengsten”. Daarna kwam de vraag aan het publiek van ondernemers: ”Maar moet je dat dan niet altijd doen”?? Ja, natuurlijk dus ongeacht of er een crisis is of niet .
Levenscyclus
Een ander wetenschappelijk feit was een ouder onderzoek van Accenture waarin te zien was dat er ook in crisistijden toch altijd groepen bedrijven zijn die als winnaars en een andere groep die als verliezers uit de bus kwamen. Het was dus volgens Thys een kwestie van de juiste keuzes maken.
We (ondernemers en bedrijfskundigen) realiseren ons niet altijd goed genoeg dat ook alle bedrijfskundige modellen en theorieën een beperkte en eindige levensduur hebben net zo goed als bedrijven en producten! Een SWOT analyse of het Krachtenmodel van Porter of een strategische analyse zou dus ook momenteel niet meer geldig hoeven te zijn.
Blijf dus innoveren is zijn motto en daarvoor bestudeert en analyseert Thys zelf regelmatig de top 100 lijstjes van Forbes of het Financieel Dagblad (rubriek FD- Gazellen) van snelst groeiende MKB-bedrijven. Opvallend is daarbij dat dit steeds vaker vrij nieuwe en jonge bedrijven zijn zoals het detacheringsbedrijf DPA. Zij innoveren door een branche of bedrijfstak te hervormen, anders te denken of een ander systeemdenken toe te passen. Je moet op een hoger abstractieniveau gaan zitten om een probleem te kunnen oplossen.
Thys spreekt vaak over de "Core Essence" van een bedrijf. Daarbij zou een ondernemer zich drie vragen moeten stellen:
* Wat moeten we?
* Wat kunnen we?
* Wat willen we (gaan doen)?
De uitkomsten of antwoorden van de eerste twee vragen komen samen in het anwoord op de 3e vraag en dat is de core essentie. Hij spreekt ook liever over bedrijfsmanifest dan mission statement of visiedocument, maar dat is natuurlijk slechts een taalkwestie.
Waarde creëren
Bedrijven die als doelstelling winst maken hebben zijn volgens Thys de minst succesvolle. Waar het echt om draait is: “waarde (voor de klant) creëren”, want het geld van klanten stroomt naar concrete waarden. Altijd moet de behoefte/perceptie van de klant uitgangspunt zijn. Een goede kwaliteit is vanzelfsprekend en geen pluspunt. De klant verwacht niet anders. Daarnaast komt het op de extra’s aan : de context rondom het product of dienst en natuurlijk de uitstraling van je personeel. Het duurt hooguit een seconde voordat je een indruk hebt van een medewerker in een winkel en of die tevreden is en zijn taak serieus neemt. En.. het moet niet alleen leuk…, maar vooral ook plesant zijn! Het moet aangenaam en plezierig om zaken te doen . Een wijze les!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten