dinsdag 23 april 2013
Duurzaam bouwen en renoveren
Heijmans Utiliteit meer aandacht voor Duurzaamheid.
Twee afstudeerders van de Fontys opleiding Technische Bedrijfskunde, te weten Maarit van Tiem en Joris Woudberg, hebben het afgelopen half jaar een onderzoek uitgevoerd voor Heijmans Utiliteit.
Deze organisatie uit Rosmalen is opgezet voor nieuwbouw, herstel, renovatie en onderhoud van utiliteitsgebouwen. Daaronder worden verstaan kantoorgebouwen, bedrijfspanden, maar ook schoolgebouwen en ziekenhuizen.
De nieuwbouw neemt al jaren af door de huidige economische en financiƫle crisis en daardoor ontstaat er overcapaciteit en dus grote leegstand. Renovatie wordt daardoor steeds belangrijker, maar de helft van de leegstaande gebouwen heeft een energielabel E of lager. Een kwart heeft label G en dat is het laagst haalbare. Dat blijkt uit informatie van platform duurzame huisvesting. Dat betekent dus automatisch hoge energielasten en hoge exploitatiekosten en dat verlaagt de aantrekkelijkheid van een gebouw.
Bovendien speelt de overheid via wetgeving een rol door steeds hogere energieprestaties te eisen van woningen en gebouwen. In de toekomst moeten gebouwen energieneutraal worden (evenveel opgewekt als verbruikt) of zelfs een energie surplus hebben.
Je kunt dus verwachten dat er een toenemende vraag ontstaat naar een duurzame vorm van renovatie en daarin ligt een kans en uitdaging voor Heijmans Utiliteit.
Foto: Duurzaam schoolgebouw Christiaan Huygens College gebouwd door Heijmans Utiliteit
De studenten hebben meerdere tools ontwikkeld die klanten en opdrachtgevers snel inzicht geven in duurzame alternatieven voor bouwmaterialen,verlichting en andere gebouwaspecten. In deze moeilijke tijd waarin banken niet snel meer financieren wordt er dus extra op kosten gelet en komen alternatieven met een korte terugverdientijd en beperkte investeringen sneller in aanmerking.
LED-verlichting t.o.v. gangbare TL-verlichting. Je kunt ook denken aan Steenwol versus Glaswol of Vlaswol als isolatiemateriaal. Verder ook de afweging tussen Kunststof, Hardhouten danwel Bamboe wand- en plafondpanelen en een vergelijkbare keuze met betrekking tot deuren, ramen en kozijnen. Er zijn computerprogramma’s ontwikkeld zoals Greencalc+ en Breeam (building research establishment environmental assessment method) die de energieprestaties en ook duurzaamheidsaspecten weergeven van alle soorten materialen en installaties.
Van Tiem en Woudberg hebben door hun onderzoek veel bruikbare informatie kunnen leveren waardoor Heijmans een flinke stap vooruit kan zetten als adviseur op het vlak van bouwduurzaamheid.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Zijn de bevindingen van deze studenten ook ergens in te zien?
BeantwoordenVerwijderenHet betreft een studieonderzoek van twee studenten en in verband met de vertrouwelijkheid is het verslag niet in te zien door derden. Sorry.
Verwijderen