dinsdag 6 september 2016

Hoogvliet haalt ISO 50001 dankzij TB-student.



Rechts naast directeur Siep de Haan met certificaat staat de trotse Werner Hofmeester 

 

Fontys derde jaarsstudent Technische Bedrijfskunde Werner Hofmeester heeft in de periode februari tot en met begin juli 2016 een probleemoplossende  stage uitgevoerd bij Hoogvliet Distributiecentrum in Alphen aan den Rijn.


Hoogvliet is net als Albert Heijn, Jumbo, C1000 en de Lidl een levensmiddelen-bedrijf. Hoogvliet is in het zuiden van Nederland minder bekend omdat het zijn winkelvestigingen alleen in het westen van het land heeft.

Het bedrijf Hoogvliet is zeer vernieuwend & innovatief en probeert ook op het gebied van energiemanagement de lat hoog te leggen. De afgelopen twee jaar heeft men steeds meer dan 3% energiebesparing weten te realiseren, eerst in de winkels en later ook in het distributiecentrum.

 

Aangezien er nu een nieuw ISO keurmerk is ontwikkeld op het gebied van energiemanagement heeft men een bedrijfskunde student gevraagd hiervoor onderzoek te verrichten en stappen te zetten voor certificering.

Het ISO kwaliteitssysteem biedt een goede structuur om het energiegebruik te managen en ook om verbruik te reduceren voor alle vormen van energie.

De norm is gebaseerd op de bekende kwaliteitscyclus van Plan, Do, Check en Act (PDCA) en sluit daarmee naadloos aan bij de al meer bekende ISO 9001, 14001 en OHSAS 18001 keurmerken  

 



Werner heeft op basis van deels beschikbare informatie alle verbruikscijfers per vestiging verzameld en geanalyseerd. Daarnaast heeft hij ook gekeken welke energiebesparende maatregelen daarbij al zijn genomen zoals dubbele of driedubbele beglazing, ledverlichting of zuinige alternatieven, afgeschermde koelvitrines, gesloten vriesvakken, zonnepanelen, isolatie van vloer & muren, warmte-koudeopslag etc.

Daarna is ook gekeken welke verdere besparingsmaatregelen eventueel bedrijfseconomisch verantwoord zijn. Hoe hoog is de eventuele terugverdientijd?  Hoe ziet het kosten/baten plaatje eruit ?  Is er investeringsruimte?  Zo zijn er nieuwe prioriteiten gesteld.

 

Een mooie bekroning op het werk van Werner was dan ook het officieel behalen van het ISO 50001 keurmerk voor duurzaam energiebeheer, dat uitgegeven is door de certificerende instantie Kiwa Nederland. Dat gebeurde ook nog tegen het einde van zijn stage.

Hoogvliet is daarmee de eerste supermarktorganisatie die dit certificaat heeft behaald in Nederland. Dit is een mooie prestatie voor de duurzaamheidsagenda van Hoogvliet, zo beweert ook algemeen directeur Siep de Haan.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten